MATEMÀTIQUES P5. PROGRAMACIÓ DE TALLERS MANIPULATIUS PRIMER TRIMESTRE

 

Organitzar tallers matemàtics significa planificar sessions temàtiques d’activitats de manipulació, d’experimentació i de descoberta utilitzant tot tipus de materials, per a treballar específicament continguts dels diferents blocs matemàtics.


Un dels aspectes més interessants dels tallers és que permeten als/les alumnes, mitjançant l’acció, aprofundir en el coneixement perquè el contingut es centra en l’exercici i en la resolució de reptes. Els nens/es poden explorar, investigar i manipular materials sempre a través d’un enfoc lúdic i funcional per posar en pràctica coneixements adquirits i apropiar-se’n d’altres.

El treball per tallers és un tipus de treball que he dut a terme amb els meus alumnes des de P4. (L’experiència amb quatre anys està recollida al post Tallers de mates a P4. Progressió anual). Aquell curs, en tractar-se de nens/es més petits i estar jo sola a l’aula necessitava muntar una estructura que permetés una certa autonomia. Per això combinava en les sessions de tallers algunes propostes matemàtiques i altres de motricitat fina (plastilina i retallat). La periodicitat era diària, quatre tardes a la setmana.

A P5, continuo amb els tallers matemàtics per dos motius:

1) Perquè als nens els encanta i estan molt acostumats a treballar-hi
2) Perquè estic convençuda que constitueixen un marc ideal d’aprenentatge que es complementa i enriqueix el que hem treballat de matemàtiques en altres moments de grup.


Els tallers de matemàtiques a la meva aula.
A P5, els nens/es estan més madurs, tenen força pràctica i sobretot són molt autònoms i curosos. Estan a punt per fer uns Tallers totalment matemàtics.

Com sempre, abans de programar les sessions reflexiono sobre algunes qüestions importants, com ara, el temps horari que hi podré destinar (una hora, una tarda, setmanalment, cada quinze dies…), els recursos humans (tutor/a, disponibilitat d’altres mestres de suport, pares…), característiques del grup d’alumnes (nombre de nens/es, alumnes amb necessitats educatives especials, ritmes generals molt diferenciats o no en grupets d’alumnes…).

A partir d’aquí, el propòsit és que una sessió es composi d’activitats dels blocs numeració, lògica, geometria i mesura. Sis propostes de treball. En concret hi ha dos espais de numeració, dos espais de geometria, un espai de lògica i un espai de mesura. Les propostes i els materials han de ser prou oberts perquè els alumnes resolguin sense problemes els reptes o experimentin formes d’ús. Busco al màxim que siguin propostes manipulatives, només en alguna ocasió hi ha un registre escrit en alguna pissarra individual o en làmines plastificades reutilitzables.

 

Les característiques del meu grup i de l’escola són les següents:
Aquest dossier mostra les activitats que he realitzat amb els meus alumnes de la classe de P5 (curs 2017-2018) al llarg del primer trimestre. En un futur compartiré els dossiers del segon i tercer trimestre. Per descarregar-lo cliqueu la imatge.
 

La versió en espanyol es pot descarregar al blog Diezdedos.

10 Comentaris

  1. Primària

    Hola Marta! Moltes felicitats per la teva feina! M’encanta!
    Volia preguntar-te on puc trobar els tallers de matemàtiques per a P5 del 2n trimestre i del 3r!? Jo sóc mestra de 1r de primària i potser podria aprofitar-ne alguns. Moltes gràcies!!!

    Respon
    • Marta / TresQuatreiCinc

      Hola! Moltes gràcies 🙂
      Just estic a punt de publicar el del segon trimestre. I a l'estiu intentaré compartir el del 3r trimestre.
      Tens raó que moltes activitats o el plantejament de base, pujant el grau d'algunes activitats més senzilles, també serveix almenys per a primer.
      Salutacions,
      Marta / TresQuatreiCinc

      Respon
  2. Unknown

    Hola Marta,
    Jo també estic muntant racons de matemàtiques i de llengua tot i que no a vegades no es dona a l'abast per crear nou material (patrons o targetes que no sempre el trobo adient i s'ha d'adaptar). Jo i una altra companya sí que avaluem tots els aspectes a través dels tallers (també en fem de llenguatge plàstic i artístic), és per això que a l'igual que la Isabel em pots passar adreces que ajudin amb les rúbriques per avaluar seria fantàstic.
    Ah, si vols també et puc compartir algun racó diferent del que faig (tot i que no dono abast per publicar-ho per internet).
    Merci i fins aviat!

    Respon
    • Marta Montero

      Hola! D'acord, si et sembla m'escrius i comentem per correu. I, si vols, també m'esenyes algun d'aquests racons que em dius.
      Fins aviat!

      Respon
  3. Isabel

    Una pregunta, portes alguna mena de registre o avaluació dels tallers? La meva inspectora és molt puntillosa amb això, hahahaha. Gràcies guapa!

    Respon
    • Marta Montero

      Isabel, jo no avaluo directament els tallers però sí em serveixen per interaccionar més individualment amb els nens/es i veure si tenen dificultats o si necessiten una mica més de teca. 😉
      De totes maneres crec que les rúbriques poden ser una bona manera d'avaluar… és clar que també caldria tenir clar si el que vols avaluar són la participació en els tallers (autonomia, responsabilitat, capacitat per superar dificultats, iniciativa, cooperació…) o bé l'adquisició de diferents continguts de numeració, lògica, geometria i mesura.
      Si m'escrius un e-mail des d'aquí mateix -formulari de contacte- et passo un parell d'adreces amb informacions per infantil que et podrien ajudar a elaborar una rúbrica que et sigui útil.

      Respon
    • Rosa Carrera

      Bon dia Marta et voldria demanar si a mi també em podries facilitat aquestes adreces per poder elaborar una rúbrica. Moltes gràcies.

      Respon
    • Marta Montero

      Hola Rosa, i tant que sí. Escriu-me des del formulari de contacte i t’ho passo.

      Respon
  4. Isabel

    Ai Marta, quina alegria! Enguany estic de tutora de 5 anys, així que aquest material em ve de perles perquè és la primera vegada que no tinc llibres de text de matemàtiques i trobava que no estava treballant aquestos continguts adequadament. Moltíssimes gràcies per compartir-ho! Als meus xiquets/tes els anirà genial!

    Respon
    • Marta Montero

      M'alegro que et sigui útil. 🙂 Moltes gràcies, Isabel!

      Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *