LECTOESCRIPTURA. DESCOBERTA DE LES LLETRES. CLASSIFICACIONS LLETRES – NO LLETRES


Agrupament/sessió

Lectoescriptura

Mig grup mentre l’altre mig grup fa psicomotricitat.

Material

• Safata
• Col·lecció de taps de diferents colors i mides (preferiblement de plàstic).
• Col·lecció de lletres de plàstic (per exemple MINILAND).


Altres

La intenció de barrejar aquests dos tipus d’objectes és que coincideixen en color, mida i material de què estan fets. Hi ha una certa uniformitat i no es tan evident destriar uns objectes dels altres. (Si barregéssim lletres amb serradures o amb arròs estaria clar que estem buscant lletres)


Objectius 

• Descobrir les lletres en una situació lúdica i aprendre a diferenciar-les d’altres objectes.

• Classificar dos tipus d’elements: lletres i taps.
• Llenguatge oral: utilitzar frases simples per definir els objectes triats. “És un tap + (adjectiu del color)”, “És una lletra”, mentre es van classificant.

Descripció de l’activitat

Aquesta és una activitat inicial per presentar el món de les lletres a l’aula de P3. Serveix com a punt de partida i per obtenir informació dels coneixements previs que tenen els infants de les lletres i el codi escrit. Hi ha alumnes que no les identifiquen com a tals i en canvi, d’altres, saben el nom d’algunes lletres, saben alguna cantarella i, fins i tot, les relacionen amb el nom d’algun familiar (“Aquesta és la de la mama”).
En tot cas, és una manera vivenciada de descobrir els símbols de l’escriptura i centrar l’atenció sobre ells.

1a part
Seiem en rotllana davant de la safata que conté el material (taps i lletres) ben barrejat però sense indicar de què es tracta.

Els alumnes hi participen segons la consigna:
-“Agafa dues coses de la safata.”
Com que a alguns alumnes els costa els dic que han de fer servir les dues mans: una mà per agafar una cosa i l’altra per agafar una altra cosa.
Quan tothom té les mans plenes, les anem mostrant als altres i situant-les sobre l’estora:
 • Erik ens ensenya:   Un tap vermell / Una lletra O (coneix el nom d’algunes lletres)
 • Aina ens mostra: Un tap blau / Un tap vermell
 • … etc

Els objectes es dipositen a l’estora segons una classificació espontània que veuen molt clara: a una banda els taps i a l’altra les altres coses que no tots els alumnes identifiquen què són.

Aquesta estona l’aprofitem per treballar el llenguatge oral i la descripció dels objectes que mostren. Posem èmfasi en l’estructura de frases simples i ben pronunciades de l’estil:
 • “És un tap (+ adjectiu de color)”
 • “Això és una lletra”

2a part
Quan tots els alumnes han explicat els seus objectes i la classificació està feta, aprenem a encerclar els grups, els fem una “caseta”. (Els retoladors de pissarra blanca s’esborren fàcilment en acabar l’activitat).
Després d’encerclar els conjunts han quedat dues casetes. Hem acordat anomenar-les: Casa dels Taps i Casa de les Lletres.

 

3a part
Disposo a terra uns quants objectes més per exercitar una mica més les categories de Taps i de  Lletres que hem establert. (M’asseguro que la meitat siguin lletres i l’altra meitat taps). Juguem a saber a quina casa podran entrar.

En acabar l’activitat els pregunto per què serveixen els taps i per què serveixen les lletres. Els taps, tenen clar que tanquen recipicients i els tapen… però i les lletres?
Encara són petits per donar una explicació coherent però sí que tenen algunes intuicions. Algú ha dit que les lletres fan fileres i les ha col·locat ben alineades. Algú altre diu que “són dels contes”. I també “dels noms”.
Aprofitem per buscar a la classe on hi ha aquestes “fileres de lletres ben alineades”, formant un tren, diuen, i en trobem en algunes paraules: als dies de la setmana, als noms del mural de passar llista, al rètol del nom de la classe…

No tenim temps d’allargar-ho més perquè l’atenció es dispersa. És el moment de recollir i passar a una altra cosa. Properament tornarem al món de les lletres.

6 Comentaris

 1. Blanca Lafarga

  Muy concentrados, una manera muy chuli de empezar con las letras.
  Un besico.

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Blanca! Pues sí, con eso de poder tocarlas estan muy atentos.
   Gracias por pasarte por aquí. Un abrazo. 🙂

   Respon
 2. Anna

  Genial!!! M'encanta aquesta proposta. Aquest curs estic a P3, ho comentaré amb les companyes per programar-ho per la propera setmana. Moltes gràcies per tantes i tantes idees i propostes.
  Tonets.

  Respon
  • Marta Montero

   Gràcies, Anna! Espero que ho gaudiu. Una abraçada. 🙂

   Respon
 3. Marta Fita

  És fantàstic!!!!!

  Demà ho provo!!!!! Gràcies!!!

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Marta, el més divertit és veure les seves idees sobre les lletres 😉
   Una abraçada!

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *