SEGON CICLE INICIAL. GEOMETRIA: ORIENTACIÓ ESPACIAL EN UNA QUADRÍCULA.

Agrupament/sessió

Sessió de racons: Racó de matemàtiques (geometria).
4-5 alumnes.

Material 

• Làmina plastificada per a descodificar els pentòminos (pdf) 
• Sobre amb 12 codis corresponents a 12 pentòminos.
• Missió secreta (pdf)
• Retolador de pissarra blanca.

Altres

Objectius 

• Experimentar amb unes figures geomètriques particulars: els pentòminos.
• Orientar-se espacialment dins d’una quadrícula
• Resoldre un repte matemàtic
• Gaudir d’una situació lúdica d’aprenentatge.

Descripció de l’activitat 
*Aquesta activitat està inspirada en una proposta que ha arribat a mi seguint la cadena de compartició a Instagram: @momentmigdia @laragimenezbarragan – Lluís Segarra.

Una mica de situació abans de començar:

Coneixeu els pentòminos?
Els pentòminos són una família de figures geomètriques que estan formades exclusivament per la combinació de cinc quadrats que es toquen per algun costat.
Només hi ha dotze combinacions possibles. Qualsevol nova forma que descobrim després d’aquestes dotze, és segur, una forma simètrica o rotada d’algun ja conegut.

Entre d’altres curiositats, sapigueu que els 12 pentòminos tenen el nom d’alguna lletra de l’alfabet ja que la seva forma recorda a les seves grafies. Així tenim que:


Els pentòminos donen molt de joc en tant que poden encaixar-se i permeten crear múltiples figures com si es tractés d’un tangram. Però a més, existeix la possibilitat d’utilitzar els dotze diferents pentòminos per formar un puzzle perfectament rectangular amb un àrea de 60 quadrats.
Hi ha només quatre mides de rectangles que tenen un àrea de 60 quadrats i permeten encabir els dotze pentòminos:


Tot plegat els converteix en unes figures i un material apassionant per treballar a classe, amb moltíssimes possibilitats i que resulta súper atractiu per als nens/es.

La proposta amb pentòminos a classe:

A partir de l’activitat de pentòminos descoberta a Instagram he dissenyat un joc de primera aproximació als pentòminos que serveix per treballar la geometria, l’espai i l’orientació espacial dins d’una quadrícula. 

És una proposta per treballar en petit grup autònomament, als racons de matemàtiques, i es presenta en forma de missió secreta. La intenció és fer una activitat lúdica.

Al centre de la taula de treball hi ha una safata amb un munt de pentòminos. El color en aquest cas no és rellevant.
Cada alumne/a reb un sobre amb una missió: localitzar els dotze pentòminos que estan codificats al seu interior per formar un puzzle.
El problema és que la Malvada Dra Númenor -o sigui, jo- ha robat un pentòmino de cada sobre i l’ha segrestat dins de la butxaca de la seva bata.


Els/les alumnes compten amb l’ajuda del descodificador de pentòminos per fer-se amb tots els pentòminos i descobrir el pentòmino robat. I és aquí on practiquen l’orientació dins de la quadrícula:

Un a un, identifiquen els 11 pentòminos del sobre. Utilitzen diferents estratègies per fer-ne el registre: els dibuixen, els tatxen a la il·lustració del sobre-missió… i els recuperen tots d’entre la safata de pentòminos.

Un cop identificat el pentòmino robat, en demanen el codi a la Dra. Númenor per constatar si han realitzat la missió amb èxit.

Finalment, amb la col·lecció dels dotze pentòminos s’aventuren a formar un puzzle rectangular. El puzzle és realment difícil de resoldre (alguns alumnes espavilats demanen de buscar a internet les solucions), però tot i així s’hi passen una bona estona intentant-ho.

4 Comentaris

 1. Blanca Lafarga

  M’agraden els pentominos i també la entrada del teu blog, genial.
  Un peto.

  Respon
  • TresQuatreiCinc

   Moltes gracies, Blanca. Jo, amb més detall, els he descubert recentement i les he encontrat súper interesants. No els utilitzé mai en infantil pero segur que tenen molt joc. Saludos!

   Respon
 2. Laura E.M

  Me encanta Marta, pero no se si m’agrada més la activitat o que hagis tornat al blog 😉
  Segueix escribint que et trovem a faltar.
  Una abrazada, Laura.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *