JOCS DE MATEMÀTIQUES. JOC D’OBSERVACIÓ I MEMÒRIA VISUAL

Agrupament/sessió

Jocs de matemàtiques.
Gran grup.

Material

• Joc SARDINES, editat per Djeco

Altres

Es pot deixar al racó de matemàtiques per jugar-hi quan els alumnes acaben la feina. O amb el recull de jocs de taula de la classe.

Objectius 

• Observar una col·lecció de personatges (sardines) i memoritzar-la.
• Recordar les sardines i identificar-les quan la mestra les ensenya.
• Recordar la situació de les sardines en la filera.
• Recordar l’orientació de les sardines (cap amunt o cap avall)
• Participar de forma activa en els jocs de grup.

Desenvolupament 

SARDINES és un divertit joc d’observació i memòria. 
És un joc per jugar entre 2 i cinc jugadors.
Cada jugador rep 5 cartes, en cadascuna de les quals hi ha dibuixada una simpàtica sardina (hi ha una gran varietat de vestits i detalls).
Les cartes han de quedar sobre la taula cap per avall i no es poden mirar.
A continuació es posa sobre la taula una carta-“llauna de sardines”. Aquestes, són unes cartes de gran format que no són per als jugadors sinó que són per triar-ne una i deixar-la al mig de la taula per a ser observada atentament i memoritzada.
Després d’uns instants d’observació, es tomba la “carta-llauna” (s’amaga) i els jugadors ja poden prendre les seves  cinc cartes i mirar-se-les. Si en tenen una o més de les que recorden haver vist a la llauna la/les mostren sobre la taula.
Es fan les comprovacions descobrint novament la “carta-llauna” i… si s’encerta es guanyen les cartes apostades. Els jugadors reben cartes noves fins completar les 5 que han de tenir (és una bona manera de descomposar el número 5!).
I es torna a començar, tot observant una nova “carta-llauna”.
El jugador que aconsegueix més sardines és el vencedor.

Si voleu una explicació més clara mireu aquest video d’Oriol Comas, de Jocs Populi:


SARDINES és un joc pensat per nens a partir de 5 anys. Té unes normes molt senzilles i és molt dinàmic: cada partida pot durar uns 15 minuts. És ideal a l’escola per deixar-lo en algun racó o per jugar a jocs de taula.

Però té altres possibilitats a classe. Jo l’he adaptat per fer activitats “sprint”, d’aquelles que necessites quan et queden 15 minuts morts: l’aprofito per fer “jocs de mates”, en concret, memòria visual, en gran grup.

Ens serveix per treballar la llengua oral (descripció de la indumentària de les sardines) i exercitar relacions espacials: ordre i orientació de les sardines.

El material consta d’un feix de cartes individuals de les sardines, amb les sardines disfressades, i un altre feix de cartes-“llauna de sardines”, les quals contenen una agrupació de vuit sardines.

Trio una “carta-llauna”, l’enganxo a la pissarra i l’observem entre tots. Els nens han de fer silenci i memoritzar la carta. Les primeres vegades, però, podem comentar en veu alta cada sardina i això ens ajudarà a elaborar estratègies per a memoritzar-les.
A continuació tombo la “carta-llauna” i començo a ensenyar “cartes-sardina”, una a una. Si els nens consideren que aquella sardina no hi era a la llauna ho diuen, i si pensen que sí que hi era, m’avisen i l’enganxo a la pissarra.

Quan els nens estan segurs d’haver trobat totes les sardines, faig un pas més enllà, encara, i els demano si recorden quina era la primera de la filera: treballem l’ordre de posició de les sardines. Quina era la primera, quina la segona, quina anava després…?

I encara una mica més, que també se’n recorden, segur!: quina era l’orientació de cada sardina? –Aquesta estava cap amunt o cap avall? I aquesta?

El resultat és que després d’una bona discusió entre ells (de vegades la memòria també falla) quasi sempre ho encerten tot.

Els encanta!

6 Comentaris

 1. Teresa Rubia

  Muy de lógica matemática, trabaja la observación, atención, memoria irónica. Estupendo para los más mayores. No lo conocía. Buen finde. Un besico.

  Respon
  • Marta Montero

   Pues sí, Teresa. A los de P5 les encanta jugar solos cuando acaban otros trabajos. Solo les veo protestar cuando no reparten bien las nuevas cartas y es que no siempre tienen claro cuantas tienen que pedir, jeje. Gracias por tu comentario. Un saludo!!!

   Respon
  • Marta Montero

   Hola Blanca! Pues si cae en tus manos y lo pruebas espero que te guste. Cuando juegan los niños solos y tienen que completar con nuevas cartas las cinco que necesitan, tendrías que verlos sumando! Jejeje
   Un saludo!!!

   Respon
 2. Blanca

  Un juego estupendo para la memoria visual, a ver si lo encontramos por Vitoria. Un besito.

  Respon
  • Marta Montero

   Os gustará! Esta marca, Djeco, la tienen en jugueterías de esas… Como llamarlas?… Más "selectas", de diseños y productos más cuidados. Y sino por internet.
   Un saludo, Blanca.

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *