LECTOESCRIPTURA P5. MATERIALS I ACTIVITATS PER AL TERCER TRIMESTRE

Ja som a P5, fa dos cursos que dediquem la nostra atenció al món de les lletres i els infants ja tenen moltes experiències en relació al codi escrit. Els ritmes d’adquisició de les habilitats lectores i escriptores són molt variats i comencen a aparèixer grans diferències en els nivells de producció espontània si observem el grup-classe globalment: des de nens/es que encara se senten insegurs i no s’atreveixen a escriure si no és copiant un model, als que sil·làbicament poden representar paraules o frases que s’entenen fins als que poden escriure senzills textos o frases que són correctes fonèticament. Tots són estadis dins de la normalitat i corresponents a l’edat. Amb la lectura passa el mateix.
És un any de gran responsabilitat per als/les mestres perquè han de vetllar per respectar aquests nivells en els/les alumnes, animar-los a progressar des de l’estadi en què es troben i motivar-los per tenir ganes de seguir aprenent i avançar.
És un any, a més a més, en que moltes escoles inicien el pas a la lletra lligada. Aquest pas a la “lligada” –i faig aquí una reflexió personal- produeix un alentiment en un procés que costa d’engegar i que té ritmes diversos en els alumnes: l’esforç de fer la grafia lligada pot fer reaparèixer inseguretats i fins i tot alguns nens que amb prou feines començaven a consolidar el mecanisme es veuen sobrepassats per la nova demanda. Hi ha un debat obert en relació a això i algun dia haurem de fer-hi front.

Sigui com sigui, aquest curs, pel que fa a la programació de la lectoescriptura, el dediquem a fer una gran empenta a les mecàniques i habilitats que hem treballat en anys anteriors, especialment la consciència fonològica, la identificació i reconeixement de tots els sons, la segmentació de paraules en síl·labes, els jocs de paraules i sons (paraules que comencen o acaben igual…)
D’altra banda la funcionalitat de la llengua escrita es fa del tot evident (escrivim paraules per recordar una llista, frases que resumeixen vivències, frases que contenen missatges per algú, desxifrem paraules i frases que ens proporcionen informacions, llegim i entenem el valor d’allò escrit…)
Donem entitat a la frase: ens adonem que escrivim el que sona o el que pensem. Passem de la paraula que engloba una idea a entendre que el conjunt de paraules és la idea posada en ordre. Juntament amb la frase ens iniciem en la separació de paraules. 

La programació per a P5 segueix una progressió que es regeix pels següents objectius generals del curs:
 
Hi dedico dues sessions setmanals a aquestes activitats i aprofito desdoblaments del grup amb especialistes o el/la mestre/a de reforç perquè siguin més profitoses.

Les propostes busquen, tant com sigui possible, situacions informals per escriure o llegir i finalitzen sovint amb l’escriptura en un full de paper improvisat.

 

 
Aquesta és la seqüència d’activitats per al primer trimestre:
El berenar  /  Mates o llengua?  /  L’intrús al vaixell

 

Com descobrir les frases… parlant  /  Batalla de noms  / Senyalística o la cacera de senyals

 

Iniciació a l’Scrabble  /  Loto de síl·labes  /  Marcar les síl·labes amb post-it

 

Escrivim amb Mistiboo  /  Sona la lletra…  /  Veig-veig…

 

Lectoescriptura a cal metge  /  Un vaixell carregat de…  /  El sac de caramels

 

Si us interessa descarregar els dossiers, aquí estàn les versions Pdf en català i en castellano. Estan pensats per imprimir-los a doble cara.

18 Comentaris

  • Marta Montero

   Hola Domingo, moltes gracies per les teves paraules. De moment sembla que agrada ☺️ Simplement és una presentació ordenada de propostes que m’han donat bons resultats en clase. Un saludo!

   Respon
 1. Diariodeclase

  Madre mía Marta esto es una joya. Lo he impreso y estoy empezando a preparar el material. Gracias de corazón!

  Respon
  • Marta Montero

   Hola! 🙂 Moltes gracies per el teu comentari. Espero que et serveixi!
   Saludos.

   Respon
  • Marta Montero

   Hola, Blanca! Muchas gracias e igualmente! Estos días de preparativos ya vamos a tope 😉 Feliz curso 🙂

   Respon
 2. Isabel

  De nou gràcies per aquest documet tan ben estructurat i tan pràctic, Marta. Ja tinc ganes de posar en marxa aquest curs les teues idees que em fan sentir més segura a l'aula. Una forta abraçada!!

  Respon
  • Marta Montero

   Hola, Isabel:
   M'alegro molt que t'ajudi aquest recull. Segur que transformes les propostes i et surt alguna cosa millor. Una abraçada! I gràcies pel teu comentari 🙂

   Respon
 3. Laura Cuenca

  Hola! He descobert el teu blog gràcies a Estrella d'idees magistrals! M'ha encantat! Mil gràcies per compartir tota aquesta feinada. Ben segur que aprofitaré un munt de coses, ja que tot és molt inspirador.
  M'agrada molt com ho expliques i les reflexions que hi fas!
  Una forta abraçada virtual!

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Laura. Si no m'equivoco tu ets l'ànima de Ses meves feinetes, és així? Moltíssimes gràcies pel teu comentari, de fet, jo també et segueixo i m'inspiro en la teva feina (tinc ara mateix a la llista de lectura el teu post sobre mini-espais, que m'interessa molt el tema hehehe). Així que el gust és mutu. Encantada de coincidir en aquest meravellós espai virtual 🙂
   L'Estrella va ser, crec recordar, la primera que em va recolzar fent comentaris quan vaig començar el blog fa uns 5 anys… Una abraçada aquí per a ella 🙂
   I a reveure!

   Respon
  • Laura Cuenca

   Hola Marta! Sí que sóc la Laura de Ses Meves Feinetes! Quina gràcia! I moltes gràcies per seguir-me. Si començares el blog fa 5 anys, va ser just quan jo vaig deixar de postejar (postejar?) per dedicar-me a la maternitat… Ara hi he tornat perquè tenc més temps, perquè ho enyorava (escriure un blog va molt bé per fer reflexió i ordenar la feina del dia a dia… Aclarir idees, documentar la tasca docent… Oi què si?) i perquè vull recollir a mode de base de dades el que vaig fent…
   Aquests dies he estat navegant pel teu! És preciós! Quina feinada més maca que fas, Marta! I quins reculls més ben fets i més útils! Moltíssimes gràcies perquè empraré moltes cosetes.
   Encantada també de coincidir amb tu per la xarxa, i ens seguim llegint! Una Abraçada!

   Respon
  • Marta Montero

   Justament, Laura! Això és el que em va empényer a començar el meu blog: "reflexionar i ordenar la feina del dia a dia, aclarir idees, documentar la tasca docent i perquè vull recollir a mode de base de dades el que vaig fent…" Jejeje
   M'alegro molt de coincidir amb tu i… Res, que a seguir seguint-nos! 🙂 Una abraçada per tu!

   Respon
  • Marta Montero

   Hola, Begoña: Estic treballant amb el dossier del segon trimestre aquests dies i de fet, el del 3er ja està prenent forma també. Espero compartir-los en breu. Moltes gràcies pel teu comentari! 🙂

   Respon
 4. Miren

  No quiero dejar de felicitarte por tu buen hacer. Desde que descubrí tu blog he ganado además de una amiga una inspiración para muchas actividades, uso de materiales, organización, etc… Ha sido una experiencia bestial la que hemos vivido juntas y espero seguir aprendiendo de ti. Eres una maestra de las grandes. Este blog es ejemplo de ello. Besazos.

  Respon
  • Marta Montero

   Pues te voy a dar la razón en una cosa: lo mejor es la amistad que ha nacido de este mundillo virtual y descubrir y ganar grandes personas y maestras como tu. Me sacas los colores, y la verdad es que eres tu la que formas parte de mis referentes. Mil gracias! Y seguimos 🙂

   Respon
 5. Ana Guillén

  Como siempre una joya de documento, muchísimas gracias Marta ???

  Respon
  • Marta Montero

   Muchas gracias, Ana. Encantada de compartir en directo contigo tantas veces. 🙂 Un abrazo!

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *