RACÓ DE LES SORPRESES. CLASSIFICAR LLIUREMENT UNA COL·LECCIÓ DE TAPS

Agrupament/sessió

Racó de les sorpreses.
En parella.

Material 

• Taps d’ampolles i recipients diversos.
• Maleta classificadora amb tapa.

• Targetes que identifiquen els diferents tipus de taps. (Es poden descarregar aquí)

Altres

El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són “sorpresa”.
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d’escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d’ activitats d’experimentació, de manipulació lliure d’objectes i materials, jocs de construcció, d’instruccions del procés d’elaboració d’algun objecte…

Objectius 

Ser capaç d’abstreure una o més qualitats dels objectes.
Classificar el material proporcionat a l’activitat, els taps, segons criteris triats pels alumnes.
Etiquetar amb les targetes els grups que s’han creat.
• Modificar els agrupaments, si és necessari, per fer fer-hi correspondre les targetes correctament.
• Treballar en equip i arribar a acords.

Descripció de l’activitat 

Activitat de manipulació lliure i de descoberta de les relacions que poden establir-se entre els objectes d’una col·lecció de taps de recipients diversos.

Els taps, material de rebuig al nostre abast amb un cost econòmic “0” i moltíssimes possibilitats, tenen molts aspectes interessants com és la vistositat dels seus colors, a més de la diversitat de formes que presenten, i també la resistència del material de què estan fets. Als nens els agraden els taps. Són, per tant, un material ideal per al treball de les classificacions al Racó de les sorpreses.

Donada una col·lecció de taps, els nens treballen lliurement al racó, descobrint relacions entre ells, abstraient la qualitat definitòria que els interessa en cada cas, trobant similituds i diferències i tot tipus de relacions lògiques per fer una classificació.

Disposen d’una maleta de compartiments amb tapa, per tal que en acabar la classificació la deixin tancada al racó i que la mestra la pugui revisar a posteriori.

Entre el material hi troben, també, un conjunt d’etiquetes que han de ser llegides (es pot enganxar al darrera un referent visual de color o forma per ajudar els alumnes que no puguin desxifrar encara el missatge escrit) i dipositades finalment, en acabar la col·lecció, al compartiment que correspongui.
Aquestes etiquetes fan referència als principals atributs de la col·lecció, però els taps poden classificar-se segons diferents criteris.

A 5 anys, les classificacions per mida i color comencen a estar superades i es resolen amb facilitat. Per això es poden seleccionar els taps de la col·lecció parant petites “trampes”, és a dir, buscant elements que tinguin dues qualitats potents i susceptibles de classificació.

Per exemple: entre els taps blaus es poden trobar de grans, de blaus pròpiament dits i dels “que s’obren”. Això permet ajuntar-los tots sota l’etiqueta “BLAUS”, o bé establir dos grups: “GRANS” i  “BLAUS” o fer tres subgrups: “GRANS”, “BLAUS” i “QUE S’OBREN”…

O un altre exemple: entre els taps VERDS n’hi ha de plàstic verd, de “xapes” o dels “que s’obren”…
Els alumnes decideixen la qualitat que els interessa que defineixi l’element i en una col·lecció es poden trobar “TAPS QUE S’OBREN” de color verd i blau tots barrejats i en una altra col·lecció els taps que s’obren i són de color verd i les xapes verdes poden aparèixer junts amb l’etiqueta “TAPS VERDS”.

El que importa realment és que arribin a la decisió de la qualitat que defineix cada compartiment de la maleta. I que  aquest quedi correctament etiquetat.

En aquest sentit el procediment que es proposa és, en primer lloc, muntar la col·lecció segons el criteri que decideixin els dos companys. Quan tenen tot el material repartit han de fer-hi correspondre les etiquetes i fer les comprovacions. Si al compartiment etiquetat hi ha algun element que falla, l’hauran de resituar.

Quan la maleta es tanca, els nens esperen que la mestra la revisi amb ells i escolti els raonaments que han fet per arribar a aquella classificació. En cas d’haver-hi errors, és el moment de plantejar-los i que els nens trobin la solució.

És una activitat força entretinguda i que dóna per una bona estona de treball de contingut lògic. No s’hi ha afegit cap altra feina o fitxa complementària.

8 Comentaris

 1. Anna

  Fantàstica proposta!!! M'encanta i me la guardo per posar-la en pràctica el 2n trimestre al racó de mates segur que els petit els hi encantarà.
  Gràcies per compartir les teves experiències.
  Tonets.
  Ah!, BONES FESTES!!!

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Anna. Realment és un racó de mates 100%, espero que us agradi!!!
   Gràcies pel comentari. Una abraçada i Bon Nadal 🙂

   Respon
 2. Anònim

  Me encantan los tapones, en mi casa siempre hay una bolsa donde los guardamos todos (mi madre es profe de atencion temprana de niños ciegos en la ONCE) y hace mogollon de materiales con tapones. Sirven para lo que quieras y más jajaja.
  La actividad muy chula, me gusta que al trabajar por parejas tengan que llegar entre los dos a un acuerdo de ver donde se clasifican, que cualidad es la que van a mirar, que etiqueta va en cada sitio… Habria estado chulo ponerles una camarita oculta y ver como han llegado a esa conclusion jijiji.
  Feliz año, Happy new year jajaja.
  Un abrazo, Laura.

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Laura, siempre te sorprenden los niños: acaban haciendo clasificaciones que no se te ocurrirían, jejeje
   Por cierto, ya me contarás alguna manera original de usarlos!!!!
   Un saludo y Feliz año!

   Respon
  • Laura Espejo

   Pues mira asi rapido se me ocurren dos. La mama (con acento italiano) guarda los tapones grandes de la leche y hace un memori de texturas. Por la parte de enroscar pega garbanzos, fideos, lentejas, pasta… Y hace otea version de telas y papeles como terciopelo, papel lija, carton… Lo bueno es que lo pueden usar ciegos y videntes aunque siempre esta el reto de hacerlo todos con los ojos vendados. Yo una vez en practicas hice un bingo de figuras geometricas y colores, pero en vez de usar bolas usea una ruleta. Pegue tapones y dentro la imagen de la figura con su color. Los niños tiraban la flecha y marcaba la figura que habia que buscar. Hay muchas mas pero no quiero aburrirte jaja en un blog que escriba en el futuro las cobtare todas (bueno poco a poco no quiero aburrir a mis futuros lectores) jajaja. Un beso Marta.

   Respon
  • Marta Montero

   Oye Laura, no aburres! Son dos buenas ideas y se agradece que enriquezcas el post con tu aportación. Tomo nota!!! Gracias :-*

   Respon
 3. Blanca

  Una buena idea para clasificar. Felices fiestas y un beset.

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Blanca, los tapones son tan variados que se pueden hacer muchos grupos más: Necesitaríamos una maleta más grande 😉
   Un abrazo y Bon Nadal!

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *