LLENGUATGE VERBAL. JOCS DE LLENGUA. ACRÒSTICS

 

Agrupament/sessió
Sessió de jocs de llengua.
Gran grup.


Material 
• Imatges d’objectes coneguts
• Lletres per confegir
• Guixos o retoladors veleda

Altres

Objectius 

Avançar en el domini de la lectoescriptura.
Sistematitzar la discriminació auditiva dels sons de les paraules.
Trobar paraules que comencin per un determinat so.
Descobrir la funció lúdica del llenguatge escrit.

Descripció de l’activitat

Divertiment de llenguatge amb una fòrmula molt interessant per treballar amb nens de P5: l’ACRÒSTIC!
Trobem a la viquipèdia una definició d’acròstic que, tot i que alerta que no és contrastada,  resulta molt útil i il·lustrativa:

“Un acròstic és una composició poètica en què les lletres que ocupen determinats llocs, per exemple, les lletres inicials de cada vers, formen una paraula o una frase. Pot haver-hi dues intencions darrere d’un acròstic: lúdica (fer un joc de paraules) o amagar un missatge secret dins del poema. En aquest sentit trobem acròstics a la poesia amorosa i a la Bíblia.
Per exemple, un acròstic per a la paraula “FARINA” podria ser:

Faig els pastissosAmb el blatRemenem béI afegim sucreNo hi ha res millorA menjar tots  “

Plantejat així, de manera lúdica, és un exercici per treballar la lectoescriptura que arriba molt bé als alumnes. 
Visualment és molt entenedor i a més, els infants estan molt acostumats ja a trobar el so inicial de les paraules, per la qual cosa és força àgil i divertit.
Una sessió de jocs de llenguatge, n’hi ha prou amb 10 minuts o un quart d’hora, dóna per fer dos o tres acròstics i de voluntaris per sortir a escriure’ls no en faltaran. I es poden repetir sistemàticament aquestes estones en gran grup.

Què cal fer?:
Seleccionar una imatge atractiva i disposar de qualsevol col·lecció de lletres per confegir, millor si són imantades si es vol treballar a la pissarra.

Confegir la paraula entre tots.
En aquest moment maduratiu dels nens predomina totalment l’escriptura fonètica: escriuen les paraules utilitzant les lletres més aproximades als sons que identifiquen auditívament (per  això es veuen alguns errors ortogràfics a les fotografies).

Un cop consensuada la paraula, reordenar les lletres verticalment i començar a buscar noves paraules des de cada inicial.
Si els nens s’acostumen a veure i practicar com situar les lletres en vertical assimilen millor el procediment. I penso que també és un bon entrenament per fer més endavant “sopes de lletres”, exercicis lúdics, també, en què les paraules es poden llegir en diferents direccions.

El resultat final es comenta entre tots, identifiquem les noves paraules, observem on ha quedat amagada la paraula “TORTUGA”.
O bé: “teníem una TORTUGA i s’ha convertit en un Toni, uns Ulls, una Rata, unes Tisores, unes Ulleres, un Gall i Aigua!!!”

I a repetir-ho de tant en tant, com un divertimento amb les paraules i una manera distesa de practicar l’escriptura de paraules.
 
Un dia…

I una altre dia…

i un altre…

Després d’unes quantes vegades de plantejar-ho en grup ja els he enxampat que ho fan per compte propi i mantenen grans discusions!

6 Comentaris

 1. Blanca

  Perfecto, Marta, siempre aprendo de ti. Un beso.

  Respon
 2. Miren

  Me encanta hacer acrósticos con mis enanos. Un besazo

  Respon
  • Marta Montero

   Yo no los había probado nunca, Miren, y son geniales. Les gustan mucho!
   Un abrazo

   Respon
 3. Anna

  Hola Marta,
  Sóc mestra de P5 i estem plenament immersos en el procés de lectoescriptura, m'ha agradat molt la teva proposta així que demà mateix la comentaré amb les companyes per posar-la en pràctica amb els nostres petits.
  Mil gràcies per compartir les teves experiències.
  anna

  Respon
  • Marta Montero

   Me n'alegro que t'hagi agradat, Anna.
   Jo també conec la teva feina, molt interessant, per cert! 🙂
   Que feu uns bons acròstics!!! I fins aviat.

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *