RACÓ DE LES SORPRESES. EXPERIMENTACIÓ LLIURE AMB UN PUZZLE TRIDIMENSIONAL. LA SERP DE RUBIK

Agrupament/sessió

Racó de les sorpreses.
En parella.

Material

• 2 serps de Rubik.
• Fitxa de treball.

• Llapis de colors.

Altres

El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són “sorpresa”.
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d’escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d’ activitats d’experimentació, de manipulació lliure d’objectes i materials, jocs de construcció, d’instruccions del procés d’elaboració d’algun objecte…

Objectius

Explorar les formes lliurement amb objectes articulats.
Representar gràficament a la fitxa de treball la forma tridimensional triada.
• Esforçar-se per reproduir amb fidelitat les formes geomètriques i els colors observats.

Descripció de l’activitat

Activitat de manipulació i experimentació de les formes i les dimensions de l’espai al racó de les sorpreses.
El material: una joguina que corre entre nosaltres des de fa anys però de la qual, potser, no tothom en sap l’origen. Bé, jo el desconeixia i per això m’ha fet gràcia fer el següent apunt:

És la serp de Rubik, que, com el seu nom indica, va ser creada per Ernö Rubik, el pare del famossísim CUB de RUBIK.
La serp de Rubik és en realitat un puzzle que consta de 24 prismes de base triangular, que estan lligats entre si i alhora giren els uns sobre els altres 90 graus. Cada prisma pot presentar 4 posicions diferents la qual cosa permet articular el conjunt i crear tot de figures diferents.

El seu mecanisme és molt intuitiu i fàcil de manipular (només cal advertir als nens que han de girar les peces i no forçar-les) i ajuda a fomentar la creativitat si es deixa descobrir lliurement. D’altra banda, es pot animar els nens a copiar figures, amb a qual cosa es desenvolupen altres capacitats com la capacitat d’anàlisi i interpretació del model observat  per calcular la posició correcta de les diferents peces.
Per al racó de les sorpreses m’interessa potenciar el plaer de l’experimentació i la manipulació lliure. Que els nens trobin les possibilitats d’aquest material, es preguntin pel mecanisme i gaudeixin amb els resultats
Per això he deixat el racó preparat de la següent manera, ben senzill:
En un primer moment cada membre de la parella manipula la seva serp i descobreix tot de formes.
Passada una estona trien la forma que els ha agradat més o la darrera que han creat i la reprodueixen a la fitxa de treball.

És una activitat senzilla però que no és tan fàcil en aquesta part final perquè costa una mica encara reproduir en el paper allò que es percep clarament en tres dimensions.

Els demano, això si, la màxima fidelitat possible en la forma general, i en el color de les diferents figures geomètriques.
Aquests són un parell d’exemples:

Altres possibilitats:
Si es prefereix que copiïn models, es poden trobar moltes mostres per internet i models provats amb nens petits com  per exemple els que es proposen a ¡Hoy no hay cole!:

http://www.hoynohaycole.com/archives/serpiente-magica-de-rubik/


Es podrien deixar unes quantes fotografies al racó i que els nens provessin de reproduir-les amb la serp. Així mateix, en comptes de dibuixar, a la fitxa, podrien tenir aquestes fotografies i marcar els models que han aconseguit copiar.

El cas és que és un material que entreté en qualsevol ocasió però que també permet aplicacions didàctiques a l’escola. Al gust de cadascú!

8 Comentaris

 1. Marta Montero

  🙂 La qüestió és anar fent "calaixet" i donar-li el teu toc. Ja em diràs. Gràcieeeees.

  Respon
 2. Elena Ramos

  Aquesta me l'apunto. És una activitat molt xula.

  Respon
 3. Marta Montero

  Hola Blanca!
  Estas serpientes se ponen de moda cíclicamente, jejeje. Cuando las vuelvas a ver, píllalas! 😉
  Un abrazo.

  Respon
 4. Marta Montero

  Hola Miren!
  Mientras escribía pensaba… Creo que yo también jugué con ella de pequeña, puede ser? Jajaja y ahora, mira, la estoy usando en clase!
  Un saludo!

  Respon
 5. Blanca

  Estas se llevaban mucho hace un par de años por aquí, pero nunca compré ninguna, a lo mejor ahora me animo. Besos.

  Respon
 6. Miren

  Me encanta, qué geniales recuerdos me trae. Un beso.

  Respon
 7. Laura Espejo

  Pero que actividad tan chula, que de cosas se trabajan mientras se divierten. Que dibujos preciosos, son unos artistas. Lo has hecho en 5 años? Me interesa mucho ese rincon, que cosas habeis hecho ahi? Cuentanos 😉 Otra cosilla, tienes alguna entrada que muestres tu asamblea? Tengo que hacer una asablea para niños de 2,5-4 años y estoy buscando ideas.
  Muchas gracias por sacar tiempo en escribir el blog no sabes lo que aprendo 🙂
  Un abrazo, Laura.

  Respon
  • Marta Montero

   Hola Laura, gracias por tus comentarios!
   Me alegro de que te gusten y te sirvan mis propuestas. Encontrarás algunas más del rincón de las sorpresas en el desplegable "Racons (o rincones)" / "Racó de les sorpreses"; de momento todas las actividades son para el aula de 5 años. Están "testadas" y han pasado todos los controles de efectividad en la clase. Al menos a mi me han funcionado, jejeje.
   Respecto a lo que me pides acerca de la asamblea, no tengo entradas de ese tipo porque la idea del blog es únicamente mostrar actividades y siempre con la misma estructura. Pero algunas personas me han escrito al mail y hemos intercambiado ideas y maneras de hacer las cosas en la clase. Si quieres me mandas un mail desde el espacio "contacta'm" y comentamos. Un saludo!

   Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *